fbpx

Rudraksha

Na E-shopu nabízím náramky a náhrdelníky ze semínek zvaných Rudraksha. Co jsou vlastně zač a jaký je jejich příběh? To se dočtete v článku níže.

Rudraksha – tak se nazývají posvátná semínka modrých plodů stromů Elaeocarpus ganitrus, který roste od úpatí Himalájí po Nepál, jižní a jihovýchodní Asii, části Austrálie a a Havaj.

Semeno Rudraksha se používá jako modlitební korálek v hinduismu, zejména v Buddhismu. Zralé plody ukrývající semena jsou sytě modré a někdy se jim říká borůvkové korálky. 

Semena jsou spojována s hinduistickým bohem Šivou a běžně se nosí pro ochranu a pro odříkávání manter.

Používají se primárně v Indii, Indonésii a Nepálu jako korálky pro výrobu přírodních šerků, zejména pro výrobu náhrdelníků nazývaných Japa Mála.
Jsou oceňovány podobně jako polodrahokamy. 

rudraksha
rudraksha a achat

Rudraksha a její „mukhi“

Semena se liší počtem podélných linií, tvořící pole, která se nazývají „mukhi“.

Rudraksha může mít 1 až 21 těchto polí, čím více, tím je semeno vzácnější, avšak semeno s jednou linkou je nejvzácnější. Nejčastější jsou semínka se 4, 5 a 6 mukhi. Na eshopu gauri.cz nabízím rudrakshu „Panchamukhi“ , což je semínko rozdělené na 5 Mukhi.

Zajímavost: dvě přirozeně spojená semena rudraksi se nazývají Gauri Shankar.

Účinky Rudrakshi

Výzkumy údajně potvrzují, že Rudraksha má konkrétní zářivou enerigii, díky které zvyšuje fyzickou sílu již po několika minutách nošení. 

Rudrakshe se přisuzují pozitivní účinky pro tělo i duši

  • Má zpomalovat proces stárnutí, tlumit stres, zlepšovat koncentraci
  • Nositel korálků z rudrakshi je prý schopen dosahovat rychleji svých cílů.
  • Semena mají  pomáhat při odstraňování starostí a udržovat klidnou a vyrovnanou mysl.

V ajurvédě se semena, kůra a listy rudraksha stromu, které mají antibakteriální účinky, používají k léčbě duševních poruch, bolestí hlavy, horečky, kožních chorob a dalších onemocnění.

shiva

Význam slova a legenda

Podle prastaré indické bible se semínka Rudrakshi zrodily z očí Shivy. „Rudra“ – znamená Shiva (*jeden z nejvýznamnějších hinduistických bohů) a „Aksha“ – oči. To znamená v doslovném překladu „Boží slzy“ neboli „Slzy boha Shivy“.

Název Rudraksha je odvozen od legendy, kdy bůh Šiva usedl na zem a začal meditovat za 1 000 šťastných a bohatých let pro lidstvo. Když svou meditaci dokončil, začal plakat dojetím. Na místě, kam jeho slzy dopadly, vyrostly stromy, jejichž plody mají božskou energii a moc přinášet do života lidí zdraví, štěstí a harmonii.

Klokočí aneb česká Rudraksha

Českou Rudrakshou je takzvané klokočí, semena keře nesoucího název Klokoč zpeřený. 

Po odkvětu Klokoče se na větévkách vytvářejí nafouklé blanité tobolky, lampionky, které uvnitř ukrývají tvrdá hnědá semena, známé klokočí. Semena mají uvnitř nazelenalou barvu podobnou pistáciím a jsou jedlá. 

Semena klokoče se odjakživa využívaly k výrobě růženců pro odříkávání motliteb a byla jim taktéž přisuzována magická moc.

Stejně jako Rudraksha, přináší nositelům štěstí, ochraňuje je před nemocí a udržuje vnitřní klid a mír.

klokoč zpeření, klokočí, korálky z klokočí, korálky, japa mala klokokoč, náramky
Přejít nahoru