fbpx

Japa mála

Japa Mála, Mala, nebo také Thengwa – je tradiční pomůcka k odpočítávání manter při meditacích. Podobá se křesťanským růžencům, ale je používána zejména v buddhismu a hinduismu. Starodávná pomůcka vznikla za účelem udržet mysl soustředěnou a čistou od myšlenek. V různých částech světa je Mála považována také za symbol ochrany.

Japa mala má tisíce let starou historii sahající do Indie, buddhismu a hinduismu, kde se stala součástí náboženských obřadů, duchovní praxe a cesty k osvícení.

Význam slov

  • Výraz „Japa“ označuje původní techniku recitování mantry, jež osvobozuje mysl a posílá naše přání do vesmíru.
  • Mala“ (sanskrt) v překladu znamená náhrdelník, nebo věnec.
japa mala náhrdelník, minerální mala, buddhismus, joga, meditační, ručně vyráběné šperky, náramky, náhrdelníky, labradorit
japa mala náhrdelník, minerální mala, buddhismus, joga, meditační, ruční výroba ,ručně vyráběné, náramky, náhrdelníky, minerály, amazonit, 6

Mála slouží jako praktická pomůcka k tomu, abychom se mohli soustředit na praxi meditace a ne na počítání. 

Využití

Meditace

Malu můžeme použít k meditaci, pro zklidnění mysli a poznání sebe sama, stejně, jako lámové v chrámu na úpatí Himaláje.

Při odříkávání manter posouváme korálky mezi palcem a prostředníkem + prsteníkem od 1. ke 108. korálku.  Po odrecitování 108 manter a „projití“ celé thengwy se náhrdelník otočí a nový cyklus začíná v obráceném směru. 109. tzv. „Guru“ korálek nikdy nepřecházíme.

Osobní talisman nebo módní doplněk

Japa Mála nemusí být jen stylovým módním doplňkem, může se stát zároveň důležitým osobním talismanem, do kterého vložíme svůj vlastní záměr či přání. To, co do náhrdelníku vložíme a co v něm spatříme záleží jen na nás. Málu můžeme vnímat jako ochranu, duchovního průvodce nebo například jako talisman pro ochranu vůči negativním a stresovým situacím. Ať bude záměr jakýkoli, bude váš, a bude to ten správný. Stačí věřit a věnovat male vědomou pozornost a péči.

Japa mála a jeji části

Mála se skládá ze 108 korálků, 1 většího tzv. „Guru“ korálku, a je zakončena střapcem.

108 korálků

Číslo 108 má vícero významů v závislosti na víře meditujícího a existuje tedy mnoho spirituálních příběhů a vysvětlení proč zrovna 108.

  • 108 korálků vychází z přesvědčení, že lidé mají 108 trápení (kleshů – například úzkost, strach, hněv, deprese…).
  • Číslo 108 je považováno za buddhistické nejposvátnější číslo
  • V hinduizmu symbolizuje počet božstev anebo 108 upanišád
  • V budhismu číslo 108 znamená počet ctností, kterých musí člověk dosáhnout, anebo nečistot, které musí zdolat.
  • Z astronomického hlediska je průměr slunce přibližně 108násobek průměru země a vzdálenost od naší planety k její sluneční hvězdě je v průměru 108násobek průměru slunce. Podobný vztah existuje mezi zemí a měsícem.
  • Sanskrit má v abecedě 108 písmen.
  • Další význam tohoto čísla se nachází v józe. 108 proto, že máme v těle 108 marma (akupresurních) bodů.
  • Podle tantrické jógy máme v těle 108 energetických linií, které se navzájem sbíhají a spojují v srdeční čakře 

Guru korálek

Hlavní, větší 109. korálek nazýváme „Guru“, „bindu“ též „meru“  korálek (nebo také kulička učitele). Symbolizuje spojení s duchovními učiteli, uchovává v sobě modlitby a ukotvuje záměr, který do maly vložíme. Je začátkem i koncem náhrdelníku a symbolizuje také moudrost i prázdnotu.

Střapec

Představuje spojení s duchem a nejvyšší pravdou, odchází skrze něj nahromaděná negativní energie a symbolizuje harmonický celek.

japa mala, náhrdelník, minerální, buddhismus, joga, meditační, ruční výroba, ručně vyráběné, náramky, náhrdelníky, howlit
japa mala náhrdelník, minerální mala, buddhismus, joga, meditační, ruční výroba ,ručně vyráběné, náramky, náhrdelníky, minerály, zelený, zelená, náhrdelník, jadeit
japa mala náhrdelník, minerální mala, buddhismus, joga, meditační, ruční výroba ,ručně vyráběné, náramky, náhrdelníky, minerály, rudraksha, tradiční, 2

Z čeho se Japa mála vyrábí

Japamaly se vyrábí z mnoha různých materiálů. Nejčastěji se vyrábí z korálků ze dřeva, semen nebo polodrahokamů. Každému z používaných materiálů je přisuzován jedinečný energetický účinek.

V Indii se japamaly primárně vyrábí ze semen, santalového dřeva a rudrakshi. V nepálu a Tibetu se většinou vyrábí ze semen bodhi, lotosových semen a kostí.

Tradiční je velká Mala vyrobená celá posvátných plodů Rudrakshi.

Přejít nahoru